Agribusinessclub bezoekt BoerEnCompagnie in Leuven

boer en compagnie leuven
Op maandag 22 maart 2021 bezoeken de leden van de Agribusinessclub het autonoom gemengd biologisch landbouwbedrijf ‘BoerEnCompagnie’ in Leuven.

Dit is een nieuw landbouwbedrijf dat geselecteerd werd door de stad Leuven om een concessie in te vullen in de Abdij van ’t Park in Heverlee.
Omdat we zien dat steeds meer steden zich roeren in het vraagstuk van de voedselvoorziening (het Brussels Gewest wil bijvoorbeeld actief landbouwgrond aankopen in Vlaanderen en Wallonië waarop dan groenten gekweekt worden voor het gewest), leek dit ons een interessant thema om 2021 mee te starten.
En, ook belangrijk in tijden van corona, we kunnen dit event volledig buiten houden.

Inschrijven kan vanaf nu via onderstaand formulier!

Wat is er te zien bij BoerEnCompagnie in Leuven?

In 2016 werd door stad Leuven een concessie uitgeschreven voor de weilanden, de ommuurde moestuin, het melkhuisje en een stuk van de tiendenschuur van de Abdij van ’t Park in Heverlee. Hierop kon iedere Leuvenaar een project indienen. De ploeg van De BoerEnCompagnie schreef een project voor een ‘Autonoom gemengd Biologisch landbouwbedrijf’ en wist de stad te bekoren met dit project.

De Boeren van De BoerEnCompagnie willen samen met burgers, collega boeren en verwerkers, werken aan een levende en lokale voedselvoorziening. Samen voedsel opnieuw de prominente plaats geven die het verdient. Bouwend aan een stevig fundament waarop een gezonde samenleving kan groeien. Samenwerkend aan een gemeenschap waar mensen zich kunnen ontwikkelen in een coöperatieve context.

Er zijn verschillende takken en oogstproducten op het bedrijf:

  • Akkerbouw: bloem en pasta van (oude) tarwe, spelt, rogge en boekweit. De granen worden traag op steen gemalen in de eigen molen.
  • Veehouderij: zorgt voor zuivelpakketten, varkens en jong rundsvlees.
  • Groenten en bloemen: zelfoogst.

We krijgen met de Agribusinessclub een inleiding in de zelfoogstboerderij die werkt volgens het CSA-principe (community supported agriculture). We nemen een kijkje op de akkers, in de serres, in de veestallen en in de molen. Boer Tom zal de toelichting geven.

Bovendien is deze boerderij gevestigd op de historische site van de Abdij van ’t Park. Over de functie van deze locatie door de eeuwen heen, valt heel wat te vertellen. Stefan Van Lani zal ons rondleiden op de historische site en vermits hij ook lid is van het AGSL-team dat besliste over de concessie, zal hij ons ook meer vertellen over de manier waarop dit werkt en waarom een stad als Leuven in dit domein actie onderneemt.

Praktische informatie

Deelnemers komen tussen 12.15 u. en 13.00 u. aan op de parking van de Abdij van ’t Park in Leuven (adres: Abdij van Park 7, 3001 Heverlee – routebeschrijving). Parkeren is er gratis maar je moet wel je parkeerkaart leggen. Dan mag je 4 uur aan één stuk door parkeren. Iedereen draagt een mondmasker, op de parking en tijdens de tocht (behalve tijdens het eten en drinken).

De deelnemers worden verdeeld in groepen van 4 personen en krijgen elk een belegd broodje, een drankje en een routebeschrijving mee. Van zodra een groep met 4 is, kan deze vertrekken naar de 1ste stop. Op 2 plaatsen wordt er telkens zo’n 20 minuten uitleg gegeven over de site en de coöperatieve van BoerEnCompagnie. Tussen de uitleg door wandelen de deelnemers in hun groepje van 4 en is er ruimschoots tijd om al wandelend te netwerken.

Inschrijven voor dit event kan via onderstaand formulier.

Inschrijven is niet meer mogelijk.

Lid worden van Agribusinessclub kan via deze link.

Agribusinessclub bezoekt BoerEnCompagnie in Leuven

Eén gedachte over “Agribusinessclub bezoekt BoerEnCompagnie in Leuven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven